Využití cestovního pojištění

08.10.2013 08:54

Než vycestujete někam do zahraničí, rozhodně byste si měli sjednat cestovní pojištění. A je úplně jedno, na jak dlouhou dobu budete pryč z vlasti. Pojištění nepředstavuje zase tak drahou záležitost, a když si srovnáte cenu zájezdu, jedná se o tak nepatrnou částku, že se vám vyplatí. Nemusíte mít strach, kdyby se vám nebo vašim blízkým náhodou něco nepříjemného přihodilo. Ovšem mohou nastat i takové okolnosti, kdy se dostanete do potíží, přitom pojištění jste uhradili, a bohužel vám to v konečném zúčtování bude úplně k ničemu.

Jestliže si chcete jen tak vyrazit na nákupy k našim sousedům, většinou ani na žádné pojištění nemyslíte. Možná si říkáte, že máte přece kartičku naší zdravotní pojišťovny a spoléháte na to, že vás kdekoliv na území Evropské unie ošetří stejně jako tamější obyvatele. Ovšem i to má své jasně dané podmínky. Mezi jednu z nich patří situace, kdy vás ošetří ve smluvním zařízení. V přímořských letoviscích určitě nebudete mít žádný problém je najít. Ty mohou nastat například v Alpách, kam jezdí hodně lidí především za zimními radovánkami. Nesnáze vás potkají také ve Španělsku nebo v Řecku. Jestliže trávíte dovolenou u moře, raději se vyhněte tzv. hotelovým lékařů, sice vás ošetří, vše proběhne v pořádku, ale velmi často nemají u veřejného zdravotnictví podepsanou žádnou smlouvu, a to by znamenalo další zbytečné komplikace.

Mezi hlavní výhodu tohoto systému patří fakt, že limity nejsou prakticky nikterak omezené, ovšem velkou nevýhodu představuje, že by měl člověk počítat se spoluúčastí. Výše spoluúčasti pacienta se v každé zemi liší, z toho důvodu si konkrétní informace vyhledejte dopředu. V dnešní době je jistě velmi snadno naleznete na internetových stránkách. U veřejného zdravotního systému jsou celkem omezené asistenční služby. I proto se vám rozhodně vyplatí sjednat si klasické cestovní pojištění ještě před tím, než vyrazíte mimo republiku. Částka za takový druh pojistky se pohybuje okolo dvaceti korun za jeden den, což určitě neznamená žádnou hrůzu. Získáte tak především službu, jež vám mimo lékařské péče zajišťuje i přiměřený komfort. V situaci, že náhodou onemocníte, či se vám přihodí nějaký úraz, postačí zvednout telefon a zavolat na asistenční službu, která vám poradí, na jaké lékařské zařízení se ve vašem případě obrátit.

Když by se léčba prodražila, finančně se za vás zaručí, dále vám pomůže s tlumočením, a jestliže bude potřeba, vyřídí celkově i obtížný návrat domů. Bohužel to nastane jedině za ideálních okolností. Co se tedy děje v ostatních případech?

Přehnali jste to v zahraničí se sportovními aktivitami a přitom jste se zranili? Tu může bohužel nastat jistý problém. Pochopitelně se nejedná o prach obyčejný běh, cyklistiku či sranda match ve fotbale. Při těchto činnostech se ještě výlohy na léčení proplácí. Ani s dalšími službami žádný problém nenastane. K tomu dojde v případě, že se oddáte nebezpečnějšímu sportu, který se řadí do oblasti výluk.

Jak jistě tušíte, naleznete tu všechny adrenalinové sporty. Některé pojišťovny vyžadují, abyste se připojistil coby aktivní sportovec i tehdy, když vyrážíte na delší pobyt na kole. Musíme znovu dodat, že každá pojišťovna nabízí jiné varianty, jak se lze pojisti také proti úrazům, které si lidé způsobí při aktivním sportování.

Ovšem pozor! Komplikace nejspíš přijdou v momentě, kdy ke zranění dojde pod vlivem alkoholu. Co tedy udělat, když jste na dovolené, užíváte si a rádi byste si dali pivo, sklenku vína či nějaký tvrdý alkohol a přivodíte si přitom poranění? Existuje možnost, že by to pojišťovna proplatila? Tady vás zklameme. Všechny pojišťovny mají alkohol obsažen ve výlukách. Ale nesmutněte. Záleží především na tom, do jaké míry alkohol ovlivnil vaše potíže. 

Sem tam se dá přimhouřit oko nad tím, když si dáte jednu maximálně dvě skleničky. Pokud se ovšem v lékařské zprávě objeví informace, že pacient byl opilý, poté pojišťovna určitě zamítne plnění, anebo bude vyžadovat spoluúčast. V zahraničí si tedy velmi dobře rozmyslete, co by se mohlo přihodit pod vlivem alkoholu a postarat se o možná rizika.

Jestliže do zahraničí pojedete už nemocní a na samotné dovolené se váš zdravotní stav ještě zhorší, nastává znovu komplikace. Pochopitelně když se vaše dosavadní nemoc vůbec netýká problému, se kterým jste se začali trápit až za českými hranicemi, pak to žádný problém není a pojišťovna veškeré lékařské výlohy proplatí. V případě chronických komplikací je potřeba, aby se v posledním roce u pacienta neprojevovaly žádné problémy. Ovšem to se potom řeší u každého pacienta individuálně s ohledem na jeho potíže.  Nemusí se jednat pouze o nemoc. Také těhotné ženy si mohou cestovní pojištění sjednat jedině v případě, že jejich gravidita není delší jak sedm měsíců. Odlišné nemoci a zranění se plní bez komplikací.

Klient si může dát dohromady i několik odlišných pojistek, což je jistě výborná záležitost. Když si myslíte, že ta komerční není dostatečná, pořád máte tu možnost předložit i kartičku zdravotní pojišťovny. V současnosti je velkým hitem pořízení cestovního pojištění po internetu. Jednak vám to ušetří čas a jednak v pohodlí svého domova si můžete srovnat ceny jednotlivých pojišťoven a na základě toho si pro vás zvolit tu nejlepší nabídku. Hodně důležité jsou i pojistné podmínky, které byste si měli velmi pečlivě prostudovat, než si vlastní pojištění sjednáte.  Především byste měli zjistit celkovou částku za léčebné výlohy.

Na úplný závěr bychom rádi přidali několik tipů, aby vám bylo jasné, jak se máte zachovat v situaci zdravotních potíží, jež vás v zahraničí mohou potkat. Jakmile k tomu skutečně dojde, rozhodně neváhejte a ihned zavolejte asistenční službu. Pojišťovny mají s některými nemocnicemi smluvní dohodu a i vám poradí, která nemocnice je ve vašem místě dovolené nejlepší. Nezapomeňte mít při ruce i nějakou hotovost, jelikož platba kartou může v prostředí nemocnice stále představovat neřešitelnou situaci. A v neposlední řadě si hlídejte cestovní doklady.

Ukázat je sice smíte, ovšem nenechávejte je bez dozoru ani v nemocnici. Než odjedete z domova, zkontrolujte si, že máte s sebou sbaleno i dostačující množství nejrůznějších léků, abyste během dovolené nezůstali v krajním případě bez pomoci. Rozhodně si přibalte i léky proti bolesti hlavy anebo žaludečním problémům. A dále si nezapomeňte vzít ani nabíječku s adaptérem k vašemu mobilu. To vše pro jistotu, že byste si akutně potřebovali zavolat a vybil se vám telefon.