Vymáhání výplaty na zaměstnavateli

08.10.2013 08:56

Jestliže držíte v ruce správně sepsanou a podepsanou pracovní smlouvu, dále náležitě vykonáváte veškeré své pracovní povinnosti, je povinen vám zaměstnavatel za odvedenou práci zaplatit. Právě nevyplacená mzda může z vaší strany vést až k rozvázání pracovního poměru. Ze zákoníku práce totiž vyplývá, že jestli zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci plat či mzdu nebo náhradu z platu či mzdy, anebo jakoukoliv jeho část do patnácti dnů po vypršení termínu splatnosti, má v tomto případě zaměstnanec nárok na to, aby dal ihned výpověď z pracovního procesu.

V situaci, kdy k tomu opravdu dojde, náleží zaměstnanci také náhrada mzdy ve výši dvou průměrných měsíčních výdělků. Vyplácení mzdy je splatné až po vykonání pracovních úkonů, to znamená nejpozději v tom kalendářním měsíci, jenž následuje po měsíci, ve kterém vzniklo právo zaměstnance na mzdu či plat anebo některou další složku. Stručně řečeno: zaměstnanec nedostal za měsíc říjen za svou práci zaplaceno, potom to musí zaměstnavatel učinit do konce listopadu. V případě, že by ani do půlky prosince zaměstnanec výplatu neobdržel, dostal by se tak zaměstnavatel s jejím vyplácením do prodlení a tady právě nastává ten moment, kdy může zaměstnanec ihned ukončit pracovní poměr z důvodu nevyplácení mzdy či platu. 

Takový zaměstnanec podá písemnou výpověď a tu doručí svému zaměstnavateli, a to buď osobně anebo využije poštu. Pakliže si zvolí poštu, radí se odeslat dopis doporučeně spolu s dodejkou, tak má zaručeno, že výpověď zaměstnavatel skutečně v přesně stanovený den dostane. Ovšem se může stát, že zaměstnavatel si zásilku nevyzvedne, tím se pro něj vůbec nic nemění. Výpověď se považuje i tak za doručenou. Samozřejmě si zaměstnavatel může zažádat o potvrzení dlužných mezd přímo u zaměstnavatele.

Další možností, když vám zaměstnavatel dluží plat, je obrátit se na úřad práce. Než tak učiníte, podejte předtím insolvenční návrh na dlužníka, v této situaci tedy na samotného zaměstnavatele. O tento návrh smí zažádat i zaměstnavatel, ale přirozeně také některý z věřitelů, což zahrnuje i zaměstnance. Mzdová práva lze u úřadu práce uplatňovat nejpozději do pěti kalendářních měsíců a patnácti dnů, které následují po dni, kdy úřad práce na svojí úřední desce vyvěsil informace soudu o zaměstnavateli, na jehož majetek bylo vyvoláno moratorium před započetím insolvenčního řízení či byl podán insolvenční návrh. Nároky na mzdu může poškozený zaměstnanec uplatnit u kteréhokoliv úřadu práce, a to pouze písemnou formou.

Za tímto účelem existují speciální tiskopisy nazvané "Doložení mzdových nároků zaměstnance" a "Žádost o uspokojení mzdových nároků". Tyto dokumenty lze pořídit na úřadu práce anebo jsou ke stažení dostupné přímo na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Nároky na mzdu může zaměstnanec uplatnit nejvýše v rozmezí odpovídajícím splatným mzdovým nárokům za tři kalendářní měsíce rozhodného období. Ze zákona to představuje měsíc, ve kterém začalo insolvenční řízení, dále tři měsíce předcházející tomuto měsíci, rovněž jako tři kalendářní měsíce následující po měsíci, v němž se insolvenční řízení započalo.

Bohužel i vyplácení peněz od úřadu práce představuje jistá úskalí. Ze zákona na ochranu zaměstnanců během platební neschopnosti má úřad práce jasně stanovené limity, aby uspokojil dlužné mzdové nároky svých zaměstnanců. Úřad práce nejdříve vyzve zaměstnavatele či insolvenčního správce, aby předložil seznam dlužných mzdových nároků. V případě, že jde o nároky nesporné, neznamená to prakticky žádný problém a úřad práce do deseti dnů od předložení vykázání zaměstnavatelem anebo správcem oznámí zaměstnanci termín, a jakým způsobem se uskuteční výplata peněz. Větší potíže nastanou tehdy, kdy se jedná o nároky sporné, anebo v situaci kdy zaměstnavatel či insolvenční správce nedodá úřadu práce seznamy dlužných mzdových nároků. Poté o právech zaměstnance rozhoduje úřad práce v normálním správním řízení. To se může i protáhnout. Zákonná lhůta na vyřízení žádosti je podle správního řádu třicet dní, za výjimečných okolností dokonce až dvojnásobek, což činí celé 2 měsíce. To zaměstnanci nezbývá nic jiného, než počkat na to, až skončí správní řízení.

Další články k tématu např. na Finance Idnes nebo  Fincentral .