Výluky v pojistných podmínkách

08.10.2013 08:57

Výluky v pojistných podmínkách, aneb kdy pojistka nepomůže?

Máte sjednané nějaké pojištění a myslíte si, že se nemůže nic stát? Bohužel jste na omylu! Existuje totiž jedna taková kapitola. Jmenuje se výluky v pojistných podmínkách. V ní naleznete některé případy, na které si myslíte, že se pojistka samozřejmě také vztahuje, ale není tomu tak, nejste proti nim tedy pojištěni. Z toho důvodu je čas od času dobré do smlouvy nahlédnout, popř. ji aktualizovat takovým způsobem, aby obsahovala veškeré náležitosti, které je potřeba mít. V následujícím textu si přečtete šest situací, kdy vám pojišťovna nebude schopna vyhovět.

1. ŠPATNÉ ZABEZPEČENÍ

Nebyli jste doma a někdo vás vykradl? Nechali jste pootevřené okno na ventilačku a zloděj se tak dostal dovnitř? Zapomněli jste snad zamknout a usnadnili tak zloději přístup do vašeho bytu či domu? Musíte mít a pochopitelně také využívat kvalitní bezpečnostní dveře, vrchní zámek a bezpečnostní fabku. Jestliže necháte otevřené okno, i když jenom na ventilačku, pojišťovna se bude velice ošívat zaplatit vám celkovou škodu, jestli vám ji tedy vůbec kdy uhradí. Z pojistných podmínek totiž vyplývá, že pachatel musí překonat nějaké nástrahy, aby se dostal do uzavřeného prostoru.

2. KRÁDEŽ VĚCI, KTERÁ VÁM NEPATŘÍ

Jestliže doma používáte pracovní notebook, nebo vás navštívil přítel a ten si u vás zapomněl mobilní telefon a zloděj odcizil i tyhle věci, jde o velmi spornou záležitost. Téměř všechny pojišťovny se odvolávají na pojistné podmínky. Ty uvádějí, že předměty, jež pojištěný nevlastní, zkrátka nejsou pojištěné. Abychom vás ale zbytečně nevystresovali, existují samozřejmě i takové pojišťovny, které tyto nepříjemné situace proplácí. Stačí se pouze informovat u pojišťovny. Je přece skvělé dopředu vědět, na co máte a nemáte nárok.

3. ZLODĚJI PONIČILI DVEŘE A VYBAVENÍ BYTU, NIC VŠAM NEUKRADLI

Stalo se vám, že zloději rozbili dveře, zničili zařízení bytu, ale nic neodcizili? V Takovém případě vám škody, které vám vandalové způsobili, většinou pojišťovny uhradí. Jedinou podmínkou je, aby vše prošetřila policie. To je pochopitelné. V pojistné smlouvě ovšem musí být přesně uvedeno, že se pojišťujete proti případnému vandalismu, opravdu se vám to vyplatí.

4. VŠUDE KOUŘ, ALE OHEŇ NIKDE

V rodinných domech se ve většině případů topí tuhými palivy, ale i za těchto okolností se může ledacos přihodit. Třeba nastane situace, kdy přijdete domů z práce a dům je již plný kouře. Naštěstí nehoří, ale i tak budete nejspíš muset vymalovat a pořídit si nové látkové a čalouněné vybavení. Narazíte na pojišťovny, které zničení věcí od kouře zcela zamítají. Pakliže tedy vlastníte nemovitost, dopředu se informujte, jestli se u své pojišťovny můžete proti tomuto pojistit. Avšak pozor! Musí se to stát přesně tak, jak je výše popsáno. Nesmí se jednat o žádnou technickou závadu, se kterou se perete dlouhodobě. Za takových okolností by vám pojišťovny nic neuhradily.

5. POŽÁR OD NEDOPALKU ČI OD SIRKY

Při tomto požáru shořelo vybavení a zařízení bytu. Jedná se přitom o jednoznačnou chybu majitele. Třeba usnul s cigaretou v ruce, špatně uhasil cigaretový nedopalek, anebo nesfouknul dobře svíčku. Pojišťovna bude prošetřovat, jestli jste daný požár nezaložili úmyslně, dále zda požár náhodou nevznikl z něčí nedbalosti a podobné věci. Pakliže se skutečně prokáže nedbalost, může se přihodit to, že by pojišťovna mohla plnění zkrátit.

6. ŠKODA ZPŮSOBENÁ NĚKÝM JINÝM

Vytopili vám byt sousedi bydlící přímo nad vámi? Dozvěděli jste se, že bohužel nemají sjednané žádné pojištění majetku a dokonce ani odpovědnosti? V takových situacích se stává, že škodu proplatí pojišťovna viníka. V případě, že viník nemá žádné pojištění, uhradí škodu vaše pojišťovna. Ta poté bude částku, kterou vám vyplatila, požadovat od viníka této situace. Tohle by měly učinit bez výjimky všechny pojišťovny. Pro vaši jistotu se raději na vše potřebné zeptejte. Jistota je přece jistota.

Více k tématu můžete získat např. na finmag.cz, penize.cz nebo mesec.cz.